Många företag går under redan de första trevande åren. Ofta beror det på att man inte gjort allt man kan för att förbereda verksamheten innan man drar igång. Vad kan man då göra för att slippa avveckla sitt aktiebolag redan på ett tidigt stadium? En förberedelse som många negligerar är att korrekt analysera sin affärsidé.
Det är lätt hänt att man får en idé som man sedan går och tänker på ett tag, att hmm tänk att ingen har gjort så. Och så går man där i sin egen lilla bubbla och idén kanske börjar ta form och man börjar övertyga sig själv om att; detta kanske faktiskt är min chans, det kanske är dags att testa det här. Saken är den att man då väldigt ofta även övertygar sig själv om att det är en briljant idé som kommer att fungera hur bra som helst bara man sätter igång.
En affärsidé behöver ut och vädras och gärna analyseras av några olika människor innan man sätter igång att på allvar jobba med den. Här följer några tips om hur du utvärderar och analyserar din idé för att ha störst chans att lyckas när du väl drar igång.
Förbered dig för att visa upp din idé
Börja med att skriva ner idén och skriv lite runt omkring den. Vad går den ut på? Hur ska du tjäna pengar på den? Vilken är din målgrupp? Krävs det ett stort startkapital? Och så vidare. Ju mer kött du har på benen desto bättre. Det blir mer lättöverskådligt om du skriver ner dina tankar. Ibland upplever man saker annorlunda om man ser dem skrivna på papper istället för att vända och vrida på dem i huvudet.
Ifrågasätt din egen kunskap om ämnet
Hur stor kunskap har du i ämnet? Är du väl insatt i marknaden? Känner du människor som kan hjälpa dig? Behöver du ta in en viss kompetens? Ställ dig den här typen av frågor och försök svara på dem ärligt. Det är bättre att vara ärlig mot sig själv i början och försöka räkna med att man behöver extra hjälp på vissa områden istället för att blunda för det och hoppas på det bästa. Vad är dina styrkor som kommer att hjälpa dig att lyckas med projektet?
Testa din affärsidé på vänner
Till en början är det bra att diskutera idén med några vänner, men tänk på att vänner kanske inte alltid är helt ärliga av rädsla för att såra dig. Att diskutera med vänner kan dock vara ett välbehövligt bollplank och det tar dig en bit på vägen. Vem vet, du kanske hittar en affärspartner bland dina vänner.
Testa den på personer som inte är nära vänner
Sedan är det dags att visa upp idén för någon som inte är en nära vän. Fundera på om du känner till någon som har någon koppling till den bransch du tänkt dig fast som då inte skulle bli en konkurrent. Det går också bra att kontakta Nyföretagarcentrum, de kan hjälpa dig att analysera din idé. Tala gärna med potentiella kunder för att se vad de efterfrågar och vad som spelar roll för dem i valet av leverantör av tjänsten eller varan.
Undersök marknaden noga
Analysera marknaden noga, vilka aktörer är störst? Vad gör de bra och dåligt? Vad kan du göra bättre? Hur stor kundkrets finns det? Hur når de andra aktörerna ut till sina kunder? När du väl har analyserat marknaden ifråga om konkurrens och kundunderlag är det dags att fokusera på hur du ska lyckas bättre. Kan du nå ut till potentiella kunder bättre? Har du en bättre produkt? Kan du tillhandahålla produkten på ett bekvämare sätt och så vidare.
Fundera igenom din egen ekonomiska situation
Detta är en viktig punkt. De flesta bolag som startas har inte en hög omsättning från ruta ett. Det tar tid att bygga en kundkrets och sätta rutiner som gör ditt arbete effektivt. Har du råd att inte tjäna pengar på bolaget under de första månaderna? Kan du ha en anställning i början och starta bolaget vid sidan om? Kan du ta tjänstledigt? Tänk också på att det tar mycket tid i anspråk, fundera till exempel på om du ska göra detta vid sidan om en anställning, har du en familjesituation som tillåter att du spenderar mycket tid på kvällar och helger åt detta?